Кралеви за градските улици: Автомобили што убедливо најмалку се расипуваат

ОБЈАВЕНО НА:

За градскиот метеж потребно е мало, агилно возило што ќе троши малку, нема да биде потребно многу за одржување и нема да се расипува. Британскиот магазин What Car направило рангирање на оние возила што најмалку се расипуваат. Поради тоа може слободно да се прогласат за „кралеви за градските улици“.

Вообичаено се смета дека поскапите автомобили се и поквалитетни. Но, дали е секогаш така. Судејќи според одговорите на сопствениците на автомобили „на островот“, меѓу помалите градски модели има доста квалитетни четири тркала.

Анкетираните возачи одговарале на прашања за дефектите што ги имал нивниот автомобил во текот на минатата година, како и за цената на поправката и времето потребно за таа да се направи.

Врз основа на овие податоци, за секое возило беше пресметан индексот на доверливост, изразен во проценти. Колку е поголем тој процент, толку е посигурен самиот автомобил.

Резултатите од истражувањето би можеле да бидат изненадувачки за некого (особено, првото место), а како се рангирани 17-те мали модели.

1. Dacia Sandero (2013 – 2020) – Индекс 100
Ниту еден од сопствениците не пријавил никакви недостстоци кај моделот

2. Hyundai i10 (2014-2020) – Индекс 99,6
Дефекти пријавиле само 4 сопственици. Најголем проблеми се поврзани со системот з ауправување, и во сите случаи поправките не вклучувале дополнителни трошоци, ниту тоа траело повеќе од еден ден.

3. Suzuki Swift (од 2017) – Индекс 99,3
Проблеми имало само кај 3 сопственици, сите поправени во гаранциски рок. Најчести проблеми со клима уредот, поправката траела и до седум дена.

4. Hyundai i20 (2015-2020) – Индекс 99
5. Honda Jazz (2015-2020) – Индекс 98,1
6. Mini (бензин од 2014) – Индекс 96,9
7. Ford Fiesta (бензин 2008) – Индекс 95
8. VW Up (od 2012) – Индекс 94,8
9. Renault Clio (2013-2019) – Индекс 94,3
10. Kia Rio (бензин од 2017) – Индекс 94
11. Kia Picanto (oд 2017) – Индекс 93,9
12. Audi A1 (бензин od 2018) – Индекс 92,2
13. Skoda Fabia (2015-2021) – Индекс 91,7
14. Opel Corsa (2014-2019) – Индекс 90,6
15. Seat Ibiza (од 2017) – Индекс 90,5
16. VW Polo (од 2018) – Индекс 80,6
17. Ford Fiesta (од 2017) – Индекс 74,9

Добра препорака ако решите да купите половно возило.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK