Косилка на Honda постави нов Гинисов рекорд (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Honda објавеи дека специјално изработената косилка Mean Mower V2 успеала да постигне нов светски рекорд за Гинис, како косилка која најбрзо забрзува од 0 до 100 милји на час.

Новиот рекорд за забрзување од 0 до 160 км/ч е 6,29 секунди, а бил регистриран во Германија каде зад воланот била Џесика Хокингс, каскадер и трчак со автомобили и картинг. За да биде запишан новиот рекорд, Mean Mower V2 требало да ја исполнува основната функција, а тоа е да коси. Истото било проверено за време на поставувањето на новиот рекорд.

Специјално развиениот Mean Mower V2 е опремен со четири цилиндричен мотор од 1000 кубиви од мотоциклот CBR1000RR Fireblade SP, кој генерира максимална моќност од 200 коњски сили при 13.000 вртежи во минута.

Додека биле на пистата во Германија, екипата зад Mean Mower V2 направила и испитувања за максималната брзина на движење, а бил запишан резултатот од 150,99 милји на час што е еднакво на 242 км/ч.