Колку заработуваат работниците во фабриките на Лада?

ОБЈАВЕНО НА:

Податоците за платите и премиите во фабриките за автомобили во Европа се јавни и со тоа компанијата покажува колку се тие посакуван работодавач. Но, таквите информации се ретко достапни за фабриките во многу други земји, меѓу кои и Русија. Во таа земја имаше повеќе фабрики за производство на возила, но по инвазијата врз Украина речиси сите ги прекинаа своите врски со Русија.

Сега платите на вработените во АвтоВАЗ станаа јавно познати откако локалното издание Netipichnyi AvtoVAZ објави извештај во кој го објави зголемувањето на премиите во фабриката во Тољати. Просечната плата таму во моментот е 47.832 рубљи или околу 780 евра. Ова е зголемување за околу 700 рубли во споредба со истиот период во 2021 година.

„АвтоВАЗ“ се пофали дека успеале да ја одржат просечната плата во фабриката, па дури и да ја зголемат во неизвесни времиња на кризата на автомобилските компоненти и прекинот на производството веќе неколку пати. Од почетокот на годината компанијата исплатила бонуси во износ од 3 илјади рубљи или околу 50 евра за да ги поттикне најактивните вработени. Покрај тоа, тие добија зголемување од 9%.

Оваа вест доаѓа по лансирањето на неколку модели на кои се всушност „поедноставени лади“, на кои компанијата беше принудена да се сврти поради недостаток на компоненти. Тие се произведуваат без многу додатоци и безбедносни системи што беа понудени до сега, колку и да беа скромни.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK