Како се тестираат 3D кочниците на Bugatti Chiron? (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Од почетокот на декември во главната фабрика на Volkswagen во Волфсбург работи нов производствен погон. Тој располага со „најмодерните 3D принтери од последната генерација“, изработени во соработка со HP. Еден од првите автомобили, кои ќе бидат монтирани во новата работилница ќе биде Bugatti Chiron.

Француската компанија го објави видеото за процедурата за тестирање, на кој е подложен системот за кочење на хиперавтомобилот испечатен на 3D принтер. Тој се тестираат на штандот кој може да симулира брзини до 400 км/ч. При такви товари апаратот достигнува температура до 1000 степени, а дискот за сопирање се запалува.

Печатењето на уредот за сопирање од видеотот на 3D принтерот му ги одзема импресивните 45 часа. Процесот се состои од топење на титаниум прашина со четири 400-ватни ласери. Структурата е подготвена, кога еден над друг ќе се најдат точно 2313 слоја од материјалот. Главната предност на 3D системот за кочење за Chiron  е нивната тежина. Отпечатените сопирачки од титаниум се двојно полесно од стандардните.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK