Како до побрза електрификација? 6 земји од ЕУ имаат помалку од 1 полнач на 100 км пат

ОБЈАВЕНО НА:

Главната цел во Европа е побрзата електрификација на возниот парк со надеж дека така ќе се намали загадувањето. Но, тој процес не оди така брзо. Не само што има недоволен број електрични точки за полнење долж патните мрежи во повеќето земји на ЕУ, туку и огромното мнозинство од нив не се полнат доволно брзо, се вели во извештаот на Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA).

ACEA ги алармира креаторите на политиката за овој двоен проблем – кој ризикува да го закочи пазарното прифаќање на електричните автомобили – една недела пред гласањето на Европскиот парламент за Регулативата за алтернативна инфраструктура за гориво (AFIR).

Шест земји од ЕУ немаат ниту една точка за полнење на 100 километри пат. Во 17 земји има помалку од пет точки за полнење на 100 километри пат, а само пет поседуваат повеќе од 10 полначи на секои 100 километри улици.

Исто така, постои огромен јаз меѓу земјите со најмногу полначи на 100 километри пат и оние со најмалку. На пример, во Холандија има по еден полнач на секои 1,5 километри пат, додека Полска – што е осум пати поголема – има само еден полнач на секои 150 километри.

Брзината на полнење е исто така главен проблем низ целиот континент, бидејќи брзите полначи (со капацитет од повеќе од 22 kW) сочинуваат дел од вкупниот број. Навистина, само една од седум од сите точки за полнење на ЕУ е брза. Сите останати (вклучувајќи и многу обични или градинарски приклучоци за струја со мал капацитет) имаат капацитет од 22 kW или помалку и не ги полнат возилата со прифатлива брзина.

За да се исполнат целите на CO2, продажбата на електрични автомобили ќе треба масовно да се зголеми во сите земји на ЕУ.

„Ако сакаме да ги убедиме граѓаните ширум Европа да се префрлат на е-мобилност во наредната деценија, полнењето на овие автомобили треба да биде лесно како што е полнењето гориво денес“, рече генералниот директор на ACEA, Сигрид де Вриес. „Луѓето не треба да патуваат со километри за да најдат полнач, ниту треба да чекаат векови за да го наполнат своето возило“.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK