Иран, Русија и Турција сакаат заедно да направат автомобил

ОБЈАВЕНО НА:

Претставници на индустријата од Иран, Турција и Русија изразија подготвеност за заеднички дизајн и производство на автомобили, изјави шефот на Асоцијацијата на ирански производители на автоделови.

„Постои голема можност за трипартитна соработка меѓу производителите на автомобили и добавувачите на трите земји“, рече Мохамадреза Наџафи-Манеш, цитиран во понеделникот од официјалната агенција Ирна.

Според него, токму Здружението на производители на автомобили и резервни делови на Турција предложило формирање на трипартитен конзорциум од ирански, руски и турски индустријалци за дизајнирање и производство на индивидуални автомобили.

„Со население од околу 400 милиони луѓе и пазар од најмалку 800 милиони ако ги броиме соседните региони, овие три земји можат да заземат голем пазар за своите производи“, рече Мохамадреза Наџафи-Манеш. Понатаму, со актуелната војна меѓу Русија и Украина, и големата потреба на Русија од резервни делови произведени во Иран, „оваа идеја може да се реализира многу наскоро“.

„Изработката на сите делови на автомобилот со потенцијалот на овие три земји, избегнувањето на валутни трансфери за обезбедување резервни делови и постоењето на извозни пазари се едни од предностите на таквиот проект предложен од Турците. за кој Русите се заинтересирани, додал Мохамадреза Наџафи-Манеш.

Русија и Иран се предмет на меѓународни санкции кои строго ги казнуваат во нивната меѓународна трговија. Турција, која годишно извезува повеќе од 12 милијарди долари резервни делови, има многу добар потенцијал во преработувачката индустрија на овие делови.

Русите имаат и висок технолошки капацитет, особено во тешките возила, а постоењето на фабрики и производни линии за склопување на различни автомобили во Иран, како и дизајнерскиот капацитет се фактори кои ја промовираат реализацијата на овој проект, смета Мохамадреза. Наџафи-Манеш.

Иран беше рангиран како 19. најголем производител на автомобили во светот во 2021 година, според најновиот извештај објавен од Меѓународната организација на производители на моторни возила (OICA). Врз основа на податоците на OICA, иранските производители на автомобили произвеле 894.298 возила во 2021 година, објави Ирна.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK