И за пешаците има казни во сообраќајот: Еве колку ако не се придржуваат на правилата

ОБЈАВЕНО НА:

Возачите често се бунат дека казните за прекршување на сообраќајните правила се превисоки, и дека само тие се казнуваа, додека пешаците кои многу повеќе прават прекршоци малку се изложени на глоба. Но, во Законот постои казна и за пешаците.

Еве за што може да бидат казнети пешаците и колкава е глобата за прекршување на сообраќајните правила.

*** поврзани вести

„Мали прекршоци“ за кои полицијата може да ве казни

Според Законот, пешакот, по правило, не смее да се движи и да се задржува на коловозот. Ако пешакот се движи по коловозот, тој задолжително треба да се движи што поблиску до работ на коловозот и тоа мошне внимателно и на начин на кој не го попречува или не го спречува сообраќајот на возилата.
* Во спротивно е предвидена глоба во износ од 50 евра во денарска противвредност.

Пешакот што е со намера да премине преку коловозот на место каде што не постои обележан пешачки премин, не смее да стапи на коловозот ако со тоа го попречува сообраќајот на возилата.
* Во спротивно е предвидена глоба во износ од 30 евра во денарска противвредност.

На обележан пешачки премин на кој сообраќајот на пешаците е регулиран со светлосни сообраќајни знаци за пешаци, пешакот е должен да постапува според тие знаци.
* Во спротивно е предвидена е глоба во износ од 50 евра во денарска противвредност.

 

Полицијата има засилени акции: Еве колку се казните за брзо возење

Следете не и на:

24AUTO NETWORK