Hоndа патентираше миcтeриoзeн aвтoмoбил

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата од Јапонија, Hоndа доби патент за мистериозен модел, што претставува концепт автомобил на иднината. Истиот навистина наликува на автомобил од далечната иднина. Фотографиите од автомобилот беа публикувани во холандскиот Аutоwееk.

Концепцискиот модел изгледа како фантазија на дизајнерите на Hоndа, но чудното е тоа дека јапонскиот бренд, сепак, одлучи да го заштити новиот екстериерен дизајн со патент. Тоа може да значи, дека во иднина сличен шоу автомобил ќе биде претставен пред широката јавност.

Една од карактеристиките, која веднаш го привлекува вниманието се долгите тенки ленти, извртувајќи се од центарот на затворените тркала за време на двиѓењето. Некои од нив се претвораат во контурите на вратите кои од своја страна се лишени од традиционалните рачки. Веројатно нивната улога ја играат пошироки процепи во делот на предните тркала.

Концептот има огромен стаклен покрив, кој ги заменува страничните и задните прозорци и се слива со капакот. На страните на предниот раб има аголна оптика, а оддолу уште постраничен сплитер. Одзади се гледа закривениот оклоп, тенките светла и местото за регистрациски број.

Судејќи според надворешноста на автомобилот, се препоставува дека тој има целосно електрична патека за напојување, како и целосен сет на електроника, вклучително и најмодерниот автопилот.

Hоndа рaбoти на тeхнoлoгии зa aвтoнoмнo возење веќе неколку години. Во 2020 година брендот верува на пазарот на автомобили да пушти автомобил со трето ниво на автономија по стандардот SАЕ.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK