Европската унија ги менува имињата на бензините и дизел горивата

ОБЈАВЕНО НА:

Од 12 октомври бензинските станици на сите 28 земји членки на Европската унија ќе треба да воведат нови ознаки за имињата на горивата. Тогаш стапува на сила директивата 2014/95/EU на Европскиот парламент „за развојот на алтернативни горива“.

Целта е да им се олесни работата на жителите на Европската унија при препознавањето на тоа дали е бензин или дизел.

После иновацијата кон октанскиот број на бензинот задолжително ќе треба да биде додадена ознака за содржината на биогоривото, во круг. На пример со Е5 ќе биде означен бензинот со 5% биогориво, со Е10 – 10%… Така новото име на А-95/Euro 95 ќе биде E5 95.

Дизелот исто така ќе добие некоја од новите ознаки B7, B10 и XTL – соодветно за 7- и 10-процентната содржина на биогориво и синтетичка нафта. Место кружни пиктограми дизел горивата ќе добијат квадрати.

Со нови симболи ќе бидат означувани и алтернативните горива. Тие исто така ќе имаат квадратна форма, но навалена под агол од 90 степени, во која ќе бидат распоредени отпуштањата на  H2 (водород), CNG (природен гас), LPG (течен пропан-бутан) и LNG (течен природен гас).

Освен сите бензински пумпи и пиштолите на бензинските станици на територијата на Европската унија со новите симболи ќе треба да бидат означени и сите превозни средства, регистрирани после 12 октомври 2018 година. Тука се мисли на автомобилите, комби возилата, камионите, автобусите, мотопедите, мотоциклите и трициклите.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK