Еurо NСАP ја „искрши“ Осtаviа – ама си доби петка (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Независната Европска програма за оценка на безбедноста на новите автомобили, Еurо NСАP спроведе серија на краш тестови на новата генерација на Skоdа Осtаviа. На испитувањата беше подложена комби верзијата.

Иако не е најсигурниот нов модел на пазарот годинава, Осtаviа ги доби максималните пет ѕвезди. При челен удар со делумно препокривање нивото на заштита за градниот кош на возачот и на совозачот е оценето како „доволно“. При директен удар по целата ширина на автомобилот нема ризик од сериозни повреди во пределот на градите на патниците. Таквата оценка ја добива и заштитата на градниот кош на возачот при директен удар во столб.

Резултатите не се импресивни, но Осtаviа е спасена од вообичаеното, па поверојатно е до суди воопшто да не дојде. Според Еurо NСАP системот за автономно запирање во екстремни ситуации работи одлично при секкви услови, дури и кога „гледа“ само агол од автомобилот кој се движи напред или друга пречка.

Нoвaтa Осtаviа добива 23,3 од 24 можни поени за заштита на деца. Моделот од Чешка не е толку безопасен за пешаците. Од Еurо NСАP ги критикуваат зоните околу фаровите и колоните на шофершајбната.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK