Државата губи милијарди.. Норвешка сака да стави 25% луксузен данок на скапи електрични возила

ОБЈАВЕНО НА:

Норвешка ја прифати електрификацијата толку многу што повеќе од 90 проценти од сите возила што беа продадени таму во август беа електрифицирани. Меѓутоа, сега, даночната политика што ја поттикна нацијата за набавка на електрични возила во нацијата може да се промени.

Се очекува идната влада на земјата да биде сојуз на левиот центар, кој најверојатно ќе биде предводен од кандидат на Лабуристичката партија. Таа партија вети дека ќе воведе скалест даночен систем за скапите електрични возила. Иако електричните возила се уште немаат данок од нив за првите 600.000 норвешки круни (околу 69.882 американски долари), секој износ над тој ќе се оданочи со 25 проценти.

На пример, Porsche Taycan чија цена почнува од 777.000 норвешки круни (90.621 американски долари), би бил оданочен со 44.250 норвешки круни (5.160 американски долари). Тоа е бидејќи моделот е 177.000 норвешки круни (20.643 долари) над даночното ослободување. Лабуристичката партија вели дека оваа политика е направена од чувство на правичност.

Идејата следи по објавувањето на трудот на Меѓународниот монетарен фонд, кој тврдеше дека е време да се додаде данок на скапите електрични возила во земјата. Се тврдеше дека целосното ослободување од данок ја чинеше владата 19,2 милијарди круни (2,24 милијарди долари). Според него, парите собрани од данок на луксуз може да се внесат во други еколошки политики.

Норвешката асоцијација за електрични возила тврди дека ова е лошо време да се плетка со една еколошка политика (даночно олеснување за ЕВ) во корист на друга чии резултати не се познати.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK