BMW им подели убави бонуси на работниците

ОБЈАВЕНО НА:

Лани BMW продаде 2,4 милиони автомобили и оствари рекордна добивка од 23,5 милијарди евра пред оданочување.

Вработените добиваат дел од заработувачката на компанијата. Квалификуваните работници во платежната група пет добиваат 9.000 евра од добивката плус дивиденди, изјави менаџерот за човечки ресурси Илка Хорстмајер.

BMW веќе ја плати оваа сума минатата година, кога беше рекорден бонус, пишува магазинот Phoenix.

Вработените во BMW неодамна можеа да уживаат во дополнителна исплата. Покрај јануарската плата, тие добија и инфлаторен додаток од 1.500 евра – без данок. А на почетокот на 2024 година треба да дојдат уште 1.500 евра како компензација за инфлација.

За 2023 година BMW очекува благ пораст на продажбата и продолжување на високите цени на новите автомобили, но значително помал профит.

Се очекува продажбата во особено профитабилниот сегмент од високата класа и луксузот да се зголеми за половина. Одделот за автомобили се очекува да оствари профитна маржа од осум до 10 проценти на продажба пред камати и даноци, од 8,6 проценти минатата година.

Бизнисот со е-автомобили исто така треба да донесе раст. Годинава 15 отсто од продадените автомобили ќе бидат целосно електрични.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK