Автомобилската индустрија очекува околу 10% раст во 2021 година

ОБЈАВЕНО НА:

Асоцијацијата на автомобилски производители во Европа (ACEA) објави дема после една година, за време на која е забележан сериозен пад во бизнисот како резултат на пандемијата со Ковид 19, од организацијата предвидуваат во 2021 година да бидат направени првите чекори по патот кон закрепнување на пазарот со очекувано подобрување од околу 10% во споредба со 2020 година.

Од ACEA коментираат, дека последиците од Ковид ќе продолжат да покажуваат влијание над бизнисот со нови автомобили во Европа во првиот квартал од 2021 година, но очекуваат подобрување во втората половина од годинава во услови на равој на програмата за вакцинација.

„Повеќе од кога и да било, сега треба да работиме заедно со европските законодавци за да ја зајакнеме конкурентноста на европската автомобилска индустрија на глобалната сцена“, вели Оливер Ципсе, претседател на АСЕА и извршен директор на BMW.

„Со правилна политичка поддршка, влучително и брзото забрзување на изградбата на инфраструктурата за полнење и алтертивни горива во сите земји-членки на Европската унија, овој позитивен тренд може да продолжи. И покрај економскиот притисок, предивикан од пандемијата, нашата индустрија останува посветена на својата постојана трансформација во неурален јаглерод“, коментира Ципсе на темата побрзо усвојување на електрични автомобили на европскиот пазар.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK