Тие се најбезбедните авиокомпании во светот

ОБЈАВЕНО НА:

Безбедноста станува сè поголема и постојано се подобрува. Сепак, некои авио компании се подобри од други, па затоа е направен список на 20-те најбезбедни авио превозници во светот. Системот за оценка на безбедноста е разработен со помош на Меѓународната организација за граѓанска авијација на Обединетите нации.

Овие 20 најбезбедни авио компании се избрани од вкупно 409 превозници. За да го состават овој список, морале да се даваат оценки на секоја од авио компаниите и врз основа на нејзината оценка од мешународните регулатори, случаите на инциденти со фатален епилог во полените десет години, староста на нејзиниот летачки парк, резултатите од податоците на Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт и дали компанијата е во сооднос со осумте точки за безбедност на Меѓународната организација за граѓанска авијација.

Сите компании кои се на списокот ги поминуваат овие точки со високи резултати.На списокот доминираат авио компаниите од Азија и од Европа и имаат осум односно седум претставници. Нема авио компании од Јужна Америка и од Африка.

ТОП 20

 1. Air New Zealand
 2. Alaska Airlines
 3. All Nippon Airways
 4. British Airways
 5. Cathay Pacific
 6. Emirates
 7. Etihad
 8. Eva Air
 9. Finnair
 10. Hawaiian Airlines
 11. Japan Airlines
 12. KLM
 13. Lufthansa
 14. Qantas
 15. Royal Jordanian
 16. Scandinavian Airlines (SAS)
 17. Singapore Airlines
 18. Swiss International Air Lines
 19. Virgin Atlantic
 20. Virgin Australia
Следете не и на:

24AUTO NETWORK