Авиокомпаниите ќе загубат 29,3 милијарди долари поради коронавирусот

ОБЈАВЕНО НА:

Авиокомпаниите ќе загубат 29,3 милијарди американски долари годинава поради епидемија на коронавирус, предупреди Светската авијациска организација. Меѓународното здружение за воздушен сообраќај (ИАТА) прогнозираше дека побарувачката за воздушен сообраќај ќе се намали за прв пат по повеќе од една деценија, пишува ББС.

Кај авиокомпаниите во Кина и другите делови на азиско-пацифичкиот регион се очекува да има најголемо влијание. Ова се случува откако авиокомпаниите беа принудени да ги намалат или запрет летовите до и од Кина. Авиокомпаниите во азиско-пацифичкиот регион се очекува да забележат загуби на приходите од 27,8 милијарди американски долари во 2020 година, додека оние надвор од Азија се очекува да загубат 1,5 милијарди долари приходи, предвидува ИАТА.

Од оваа бројка, ИАТА предвидува дека превозниците во Кина ќе загубат само 12,8 милијарди долари домашни приходи. ИАТА изјави дека ги заснова своите проценки за падот на побарувачката забележана во текот на епидемијата на Сарс во 2003 година

Истата година, Сарс беше одговорен за падот на побарувачката од 5,1% за авиокомпаниите во азиско-пацифичкиот регион. Се смета дека вирусот останува фокусиран на Кина, но организацијата предупреди дека ефектот би можел да биде многу полош доколку инфекцијата се прошири понатаму во регионот.

IATA претходно предвиде дека регионот Азија-Пацифик ќе биде најголемиот двигател на побарувачката за воздушно патување помеѓу 2015 и 2035 година, со четири од петте најбрзи растечки патнички пазари кои доаѓаат од Азија.

Пред некој ден две големи групи на авиокомпании предупредуваа на големо финансиско влијание бидејќи епидемијата ја намалува побарувачката за патување во Азија. Австралиската компанија Qantas соопшти дека епидемијата ќе доведе до загуби од 100-150 милиони долари за финансиската година.

Европскиот превозник Ер-Франс КЛМ процени дека коронавирусот ќе го чини меѓу 150 и 200 милиони евра меѓу февруари и април.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK