Citroen Ami – револуција во градската мобилност

ОБЈАВЕНО НА:

Citroen ги откри првите детали од својот целосен проект за електрична мобилност, развиен околу концептуалниот развој на Ami One Concept, претставен пред една година на саемот во Женева.

Целокупното електрично возило со две седиште Citroen Ami ќе биде лансирано годинава во Европа и ќе може да се користи слободно (во Франција на возраст над 14 годиниа, а 16 години во поголемиот дел од Европа) и сертифицирано за користењ ебез возачка дозвола. Автомобилот ќе биде достапен преку системот Free2Move Shared Use или долгорочно, со почетна сума од 19,99 евра месечно.

Овој 100% електричен Citroen Ami, кој е алтернатива за сите познати решенија за урбана подвижност, вклучувајќи електрични беспилотни летала, скутери, велосипеди, па дури и јавен превоз, има димензии од само 2,41 метри во должина, 1,39 метри во ширина и 1,52 м. висина и тежи 425 килограми. Со импресивен радиус на вртење, субкомпактното електрично возило е опремено со батерија од 5,5 kWh, електричен мотор со 8 коњски сили и слободен опсег до 70 километри.

Максималната брзина на Citroen AMI е 45 км на час, а нејзината батерија може да се наполни за 3 часа со директно поврзување со електрична инсталација во домот (220 V).

Покрај системот Free2Move Sharing и Pay per Minute (0.26 евра за минута), и со долгорочен закуп од 48 месеци со првична исплата од 2.644 евра, Citroen Ami ќе биде достапен и за директно купување по цена од 6000 евра.

Нарачките ќе почнат да се примаат од 30 март во Франција, а неколку месеци подоцна и во Шпанија, Италија, Белгија, Португалија и потоа во Германија. Првите испораки с епланирани з ајуни во Франција.