Новата Skoda Fabia ќе нуди домет од 1.000 км. со еден резервоар

ОБЈАВЕНО НА:

Четвртата генерација на Skoda Fabria ќе има нови мотори, поизразит дизајн, по просторна внатрешност, подобрен комфор и благодарение на усовршените системи уште повисоко ниво на безбедност. Но, она што сигурно ќе им се допадне на идните сопственици е дека со еден резервоар од 50 литри ќе може да мине до 1.000 км.

Новата Skoda Fabia ќе нуди избор од пет бензински мотори. Благодарение на ова, чешкиот производител на автомобили не само што го зголемува бројот на различни мотори во споредба со неговите претходници, туку има и значителни разлики во нивната сила, од 65 КС до 150 КС. Петте мотори припаѓаат на новата генерација EVO на групацијата на Volkswagen. Ова ја прави новата Fabia за 10% поекономична од претходникот. Во комбинација со опционален резервоар од 50 литри, километражата со едно полнење е скоро 1000 км.

Благодарение на многу оригинални аеродинамични делови, Skoda значително ја намалува потрошувачката на гориво и емисијата на штетни гасови кај новата Fabia. Во споредба со неговиот претходник, коефициентот на отпорност на воздухот на чешкиот хечбек падна од 0,32 на 0,28, што го прави најаеродинамичен. Аеродинамиката се развива главно со помош на прецизна симулација на SFD (Computationa Fluid Dynamic).

Skoda исто така jа подобрува безбедноста на патниците во новата Fabia и дополнително го проширува опсегот на достапни безбедносни системи. Безбедносните и удобните карактеристики сега вклучуваат нови системи за асистенција што претходно беа достапни за возила од висока класа. На пример, автомобилот ќе добие системи за помош при паркирање.

Skoda Fabia 2021

Благодарение на многу оригинални аеродинамични делови, Skoda значително ја намалува потрошувачката на гориво и емисијата на штетни гасови кај новата Fabia. Во споредба со неговиот претходник, коефициентот на отпорност на воздухот на чешкиот хечбек падна од 0,32 на 0,28, што го прави најаеродинамичен.

Хечбекот може да биде опремен и до 9 воздушни перничиња за да ги заштити патниците во случај на несреќа. Ова е првата Skoda Fabia која нуди дополнителни прицврстувачи ISOFIX. Компанијата ги користи и можностите на платформата на VW групацијата – MQB-A0 за новата Fabia. Оваа платформа овозможува користење на најновите пасивни и активни системи за активирање и нуди структура на телото со висока отпорност.

За оваа цел, производителот на автомобили користи нови висококвалитетни легури и специјално стврднати челици со топло формирање. Покрај тоа, возилото е опремено со многу типични карактеристики на брендот Simply Clever. Вкупно 13 нови решенија ќе дебитираат на Fabia, од кои пет за прв пат во автомобилот Skoda, со вкупниот број на практични делови во компактниот автомобил да достигне 43.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK