Елон Маск ќе пушти нови електрични возила откако ќе почне производството на Сybеrtruсk

ОБЈАВЕНО НА:

Индиректна потврда за неговото тврдење е конкурсот за дизајнерско решение за мал електромобил, кој стартува ова лето.

Иднината на Tеslа се следи одблизу од сите експерти од областа на автомобилската индустрија. После неверојатно ефективното претставување на електричниот пикап на Сybеrtruсk, Маск попушти и потврди дека Tеslа ќе одмори од плановите за нови модели.

Сепак, неодамнешните настани покажуваат дека во следните две до три години може да се појават нови модели на електрични возила. После објавувањето на финансиските резултати на Tesla за вториот квартал за 2020 година Маск објави дека планира да бидат претставени уште два модели на електрични автомобили и тоа во блиска иднина.

Од изјавата на раководителите на компанијата може да се направи заклучок дека тие ќе претстават мал електромобил и микробус за 12 патници, дизајниран за компанијата, која е специјализирана за пробање на подземни тунели во јавниот транспорт. Првите електрични автобуси веројатно ќе бидат покажани во тунелите на Лас Вегас.

Маск уште одбележа дека нема да ја прошири производствената програма на компанијата, но попушти во однос на тоа дека во иднина ќе бидат пуштени и компактен, и попросторен автомобил. Индиректна потврда за неговото тврдење е конкурсот за дизајнерско решение за мал елетктромобил, кој стартува ова лето.

Проектот е наменет за автомобилско производство во кинеската фабрика Gigаfасtоry 3. Според експртите, новите модели на Tеslа ќе се појават на по почетокот на масовното производство на пикапот Сybеrtruсk, a презентацијата може да се очекува веќе во 2022 или 2023 година.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK