ЗНАЕТЕ ЛИ: Што се случува во случај на удар на гром во автомобил и што треба веднаш да се направи

ОБЈАВЕНО НА:

Во текот на летото често знае да се случи да има дождови проследени со грмотевици и молњи. Ако во тие моменти сте во вашиот автомобил треба да знаете дека тоа ќе ве заштити од гром. Секако под услов да сте во возило со тврд покрив, а не во оние помеките ппокриви што се наоѓаат на кабриолет.

Заблуда е дека гумите се она што штитат. Тие не штитат, туку металната конструкција на автомобилот.

Овој феномен е познат како „ефект на кожа“, кој предизвикува надворешноста на возилото да спроведува најголем дел од електричната енергија додека телото на автомобилот ги штити сите внатре, делувајќи како „Фарадејев кафез“.

Важно е да се напомене дека иако патниците во возилото се заштитени, автомобилот најверојатно ќе претрпи оштетувања. Кога е погоден од гром, штетата може да варира во зависност од јачината и локацијата на ударот.

Постојат некои вообичаени области на оштетување кои често се случуваат. Антената, електричниот систем, задното ветробранско стакло и гумите се едни од најподложните на оштетувања предизвикани од удар на гром.

Со разбирање на вообичаените штети што можат да настанат, можно е да се реагира превентивно и да се заштити автомобилот во случај на удар на гром.

Интензивната топлина од удар на гром може делумно да го стопи вашиот автомобил, што резултира со мали експлозии на искри додека ситни парчиња метал се топат и горат. Удар на гром, исто така, може да го оштети електричниот систем на автомобилот, да ги оштети или уништи електронските компоненти и потенцијално дури и да го направи автомобилот нефункционален.

Молњата може да го најде својот пат и до жиците за одмрзнување, кои се вградени во задните прозорци, со што прозорот се крши.

Конечно, не е невообичаено гром да уништи една или повеќе гуми додека поминува низ челичните делови до тлото. Затоа, важно е да се проверат сите гуми, од двете страни, по удар на гром. На навртките на тркалото може да се видат траги од боја, а на страничниот ѕид на гумата може да има бели траги што се протегаат од бандажот до надворешниот раб на гумата. Сите гуми со бели траги треба да се заменат бидејќи материјалот е веројатно оштетен, што може да предизвика дупната гума или издувување во подоцнежна фаза.

Конечно, најдоброто решение ако возите и ве фати бура е да се повлечете на страната на патот. Ако е можно, паркирајте го вашето возило на покриено место и почекајте да помине невремето.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK