Што значи овој сообраќаен знак? Кај нас сигурно треба да го има..

ОБЈАВЕНО НА:

Возачите беа збунети од невообичаен патоказ, кој многу ретко може да се види на патиштата во Велика Британија, откако беше споделен на социјалните мрежи.

Возачите дискутираа за тоа што синиот знак може да значи? Правоаголниот знак прикажува цртеж на сателит кој седи над тешко возило или камион пред сина позадина.

Се чини дека има и дијагонална црта низ средианта, што обично е предупредување за возачите дека нешто не преземаат.

Меѓутоа, за натамошните инспекции беше јасно дека знакот се користи за предупредување на возачот на камион да не ги следат своите сателитски навигации на селските патишта. Руралните патишта можат да бидат тесни и стрмни и да не бидат доволно соодветни за возење со тешки каимони. Знакот се обидува да ги предупреди возачите на можни ризици за случајно да не заглават во преминот, а сликите се одбрани за да им помогнат на оние кои не разбираат англиски.

Главната цел била да им се помогне на возачите на камиони од страна да избегнуваат заглавување на селските патишта.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK