Отворен највисокиот тунел во светот (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Ниту еден автопат во целиот свет нема тунел на надморска висина од 4.752 метри, па Тибет автоматски влезе во Гинисовата книга на рекорди.

Новоотворениот тунел, Mil Mountain Tunnel е долг 5,7 километри, а градежните работи траеле цели четири години. Екстремните временски услови не им оделе од рака на работниците, но дури 2000 од нив секојдневно давале сè од себе за тунелот да биде готов на време.

Иако надморската висина од 4,752 метри звучи импресивно, до отворањето на тунелот главниот сообраќаен пат беше главниот пат со премини на речиси 5,200 метри.