Нов начин на рекетирање на возачите

ОБЈАВЕНО НА:

Изнудувачите најдоа нов начин за рекетирање на сопствениците на автомобили со помош на најобичен катанец. Оваа идеја е доста популарна во големите руски градови, а предупредувањето доаѓа од здружението „Сини кофички“ кое се бори за забрана на светлата со посебен режим на движење.

Шемата е варијација на познатата постановка со катанец на рачката од вратата, но место на неа тој се става на некое од тркалата.

За да може тркалото да биде ослободено, сопственикот мора да плати откуп за посочената сметка и да звони на телефон за да го добие кодот за отклучување на катанецот. „Цената“ на катанецот е 2500 рубљи што е нешто помалку од 35 евра. Тоа е мала сума поради која според координаторот на „Сините кофички“, Иван Кузнецов полицијата по правило се откажува да се занимава со проблемот.

Катанецот на тркало е проследен со писмо во кое изнудувачите учтиво го предупредуваат за можните последици доколку уцената одлучи да направи „украс“ на тркалото. Пораката завршува со саркастична желба во иднина сопственикот да го користи катанецот за неговата првобитна намена.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK