Мирисот на нов автомобил е отровен?

ОБЈАВЕНО НА:

Сите го сакаме мирисот на нов автомобил, но последно спроведените истражувања покажуваат дека тој е отровен!

Американскиот интернет сајт Motor biscuit објави дека оној мирис на нов автомобил всушност е комбинација на токсични мириси кои доаѓаат од површните материјали кои се користат за обложување на внатрешноста како и најразлични други пластики.

Мирисот кој нашите рецептори го регистрираат доаѓа од самото испарување на најразлични хемикалии. При тоа истиот овој мирис може да предизвика главоболка, респираторни проблеми, болки во мускулите и слично.

При тоа истражувањето покажува дека автомобилите од брендовите на Honda и Toyota се едни од “најздравите” додека токсините се на високо ниво кај автомобилите од брендовите Kia, Chrysler и Mitsubishi,