Истражување: Мајките трошат над 1.000 евра годишно за „развезување“ на децата

ОБЈАВЕНО НА:

Според едно истражување во В.Британија, мајките најчесто ги возат децата во текот на денот, во седум од десет семејства што учествувале во програмата. Најчесто тоа се однесува на возење до училиште. Скоро третина велат дека би размислиле да им наплаќаат на своите деца за да ги покријат трошоците. Но, само еден од 20 им наплаќаат на своите деца за сите патувања што ги прават за нив

Мајките трошат над 1.000 евра на гориво за автомобилите за „развезување“ на децата на различни места во текот на денот. Според последното истражување направено во В.Британија во 7 до 10 семејства токму мајките се задолжени за возење на различни дестинации. Годишно тие трошат во просек по 153 часа на овие активности. Годинава веројатно таа бројка ќе биде помала поради прпеораките да не „шетаат“ многу и можноста училиштата да бодат затворени.

Според патувањата што се прават од точка А до точка Б најчеста дестинација е возење до училиште, а потоа следуваат возење за шопинг и посета на роднини. Во истражувањето учествувале на 2.000 мајки, и од нив една третина велат дека би размислиле да им наплатат на своите деца за тоа што ги возат. А само еден од испитаниците од 20 потврдил дека им наплаќа.

Но, многу мајки го прифаќаат трошокот и повеќе од една од десет (11 проценти) велат дека тоа им е „драгоцено време“ затоа што тоа е единственото време во денот кога тие ќе го поминат заедно. Повеќе од една третина, или 35% велат дека сметаат дека кога се во автомобилот со своите деца тоа одличен начин за поврзување, со повеќе од еден на пет, или 21%, признавајќи дека ова е местото каде што имаат најотворени и искрени разговори.

Еден од осум, или 13 проценти, рече дека тоа е нивниот омилен дел од денот. Истражувањето исто така покажува дека „такси“ услугата на мајка не престанува откако нивните деца ќе достигнат возраст за возење.

Скоро четири од десет, или 36% од анкетираните велат дека дел од нивното време се уште го поминуваат во возење на своите деца на возраст над 17 години. Четвртина од испитаниците сепак поминуваат два часа неделно возејќи околу своите постари деца и еден на осум, или 13 проценти, поминувајќи до три часа.

Анализата на податоците низ Велика Британија покажува дека мајките во Ливерпул се со поголема „минутажа“ во извршување на овие активност односно 83% од нив велат дека ги возат децата.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK