Испивте неколку пијачки – после колку време може да возите

ОБЈАВЕНО НА:

Периодот на разградување на алкохолот во организмот зависи од типот на алкохолот, количината што е испиена и од тежината на човекот. Табелата покажува после колку време телото ќе се исчисти од она што сте го конзумирале со пријателите.

Во 2019 година 344 сообраќајни незгоди биле причинети поради возење во алкохолизирана состојба во Македонија. Тоа е намалување во однос на 2018 година (361), но е на второ место во последниве десет години според статистиката објавена од МВР.

Последниве недели полицијата има засилени контроли во сообраќајот и во билтените има сериозна бројка на возачи кои управувале под дејство на алкохол. А тоа е сериозен прекршок. Во зависност од нивото на алкохол следи и соодветната казна па и забрана за управување возило определен временски период.

Затоа, на секој возач му се препорачува да знае точно колку време е потребно за ослободување на телото од алкохолот што е внесен и кога може да седне зад воланот без да ризикува за нас и за другите.

Различните количини на алкохол во крвта влијаат на вашата способност да возите автомобил: 0,2-0,3 промили алкохол во крвта значително ги забавува реакциите. Во оваа ситуација, тешко е да се процени брзината на автомобилот што се движи пред вас врз основа на неговите фарови и неговите димензии.

Со употреба на 4 чаши пиво или 0,5 чаши вотка веќе би имале 0,5-0,8 промили алкохол во крвта. Визуелната функција е потисната, очите побавно се прилагодуваат на различни видови светлина, црвената боја се согледува помалку.

Повеќето алкохоли го намалуваат аголот на периферниот вид, возачот ја губи контролата. Што е следно?

Со 2,5 литри пиво или околу 300 милилитри вотка е оневозможено управувањето со автомобилот. Содржината на алкохол во крвта од 5 промили или повеќе се смета за смртоносна.

За колку времето алкохолот го напушта телото.
Алкохолот полека го напушта телото. Ова може да трае помеѓу 4 и 16 часа, па дури и подолго. Неколку фактори имаат влијание врз ова, не само тежината на една личност. Полот и количината на конзумирана храна се важни, како и индивидуалните карактеристики на организмот.


Доколку лицето не пушело, алкохолот побрзо влегува во цревата, а тоа доведува до побрза интоксикација, но и трезвеност. Ако, сепак, лицето конзумирало алкохол конзумирајќи доволно храна, тогаш алкохолот ќе остане во стомакот сè додека не се процесира целосно. Лицето ќе се опие побавно, но повлекувањето на алкохолот од телото ќе стане побавно.

За поточни пресметки се користат специјални табели. Сепак, тие можат да дадат само приближно време, бидејќи некои фактори се менуваат во процесот на употреба на алкохол.

насловна фотографија: МВР

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK