За помалку средби со полиција следете ги овие совети за возење безбедно во лето

ОБЈАВЕНО НА:

На патишата постојано има возачи кои не ги почитуваат сообраќајните знаци и условите на патот. Затоа често има апел до нив да се придржуваат до пропишаното. Сообраќајната полиција секогаш предупредува и се обидува да ги едуцира возачите пред истите да бидат санкционирани. Но, полицијата секогаш ќе ве советува за возење безбедно во текот на летото:

– Да се пријават несреќи, хаварии и други критични ситуации на бројот 192 и да се побара компетентна стручна помош (полиција, брза помош, противпожарна бригада и друго).

– Однапред бидете информирани за трасата по која ќе се движите за да знаете околу направените поправки на патот или привремено организирање на сообраќајот по него.

– Движете се со брзина во согласност со: патните знаци, знаците за обележување на патот, условите на патот, релјефот на областа, временските услови, бидете одморени пред патувањето, однесувајте се одговорно кон возењето особено кога се превезуваат и патници во автомобилот, и секако треба да се запомн дека не сте сами на патот и дека од однесуваето зависи не само вашиот туку и животот на другите учесници во сообраќајот.

Важно е:
– Да се користат безбедносните ремени и системи за деца (седишта, столчиња).
– Да не се одвлекува вниманието на возачот.
– Да се одмора при секое чувствување на замор.

Ако трасата по која треба да се вози е тешка тогаш на возачот му се препорачува:
– Да биде концентриран на возењето.
– Да биде трпелив, толерантен и да не презема ризични претекнувања.
– Да се земат предвид другите учесници во сообраќајот.
– Да се користи алтернативна траса по можност.

Има и некои работи што се вистини:
– Ако го запазиш ограничувањето, времето за пристигнување до крајната цел се продолжува, но… за малку.
– Ако се движиш со помала брзина, си гарантираш намален ризик за несреќа.
– За некои учесници на твојата траса максималната дозволена брзина може да се покаже како несоодветна во моментот. Често времето е променливо, патот влажен, а на места и со многу вода. Постои опасност од аквапланинг.
– Ако мислиш позитивно, донесуваш и вистински решенија.

ТРЕБА ДА СЕ ЗНААТ И ОПАСНОСТИТЕ
– Неправилно избрана брзина (во населени места и надвор од нив).
– Несоодветна намалување на брзината на патот поради губење на означување на патот или лоши метеоролошки услови.
– Неадекватно однесување во и надвор од населено место поради застој.
– Непочитување на растојание.
– Неправилно префрлање на светлата (долги – средни) во темница.
– Возење со состојба на замор.
– Возење без концентрација (расејаност со патниците, разговор по телефон, пишување пораки по телефон, лични или службени проблеми и друго).
– Возење без дозвола.
– Возење во пијана состојба.
– Возење после употреба на наркотици.

Возењето секогаш треба да биде одговорно.
Среќен пат!

Следете не и на:

24AUTO NETWORK