За подобра безбедноста: Skoda ќе ги предупредува возачите за приближување на возови (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Преминувањето преку железнички премин знае да биде опасен, особено ако не се следат светлосната и звучна сигнализација. Затоа Skoda пробува нова функција во својат сообраќајна апликација за инфозабава. Најновата верзија на апликацијата, која се тестира во пилот проект во Чешка, сега предупредува на приближување на возови, намалувајќи го ризикот од несреќи на ниво премини.

Оваа функција ги надополнува другите функции во апликацијата Traffic, како на пр. предупредување на возачите кои погрешно се движат и предупредување на возачот за ризик од ненамерно влегување во метеж на сообраќај, за понатамошно подобрување на безбедноста на патиштата.

Новата функционалност, која моментално се развива и тестира во Чешка, е создадена во соработка со железничката компанија Лео Експрес и ветува уште едно ниво на спокојство и безбедност при приближување и преминување на специјализирани премини.

Локализацијата и предупредувањето на возачот преку вградениот систем и неговата апликација Traffication на автомобилот се врши во реално време преку облачна (клауд) услуга.

Истата е достапна во 32 европски земји и на 23 јазици.

 

 

 

 

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK