Во овој град поставија сензори на местата за инвалиди да се спречи незаконско паркирање

ОБЈАВЕНО НА:

Многу често може да се види дека некои возачи барајќи место за паркирање не ги почитуваат поставените ознаки, па своите возила ги оставаат на местата наменети за лица со попреченост кои се посебно обележани.

Во шпанскиот град Сан Себастијан започна инсталирањето на паметни сензори на паркинг места за лица со посебни потреби. Целта на оваа акција е да се спречи, или барем да се намали можноста другите возачи да ги заземаат овие простори незаконски и на тој начин да се донесе поголема социјална правда во сообраќајната средина.

Уште повеќе, сензорите U-Spot M2M ќе им укажат на возачите со статус на намалена мобилност и достапноста и локацијата на блиските места за паркирање што се издвоени за нив.

PMR (шпанска кратенка за лица со намалена подвижност) паркинг местата често се неправилно окупирани од несовесни возачи, што предизвикува значителни непријатности во секојдневниот живот на оваа заедница. Во овој контекст, се повеќе градови се одлучуваат за дигитализација за да го подобрат управувањето со просторот и паркирањето.

Сензорите беа решението предложено од Urbiotica, компанијата која ги дизајнира и произведува паметните уреди. Следствено, возачите нема да мора да трошат толку многу време барајќи каде да ги паркираат своите возила, што ќе го намали загадувањето преку намалување на непотребниот сообраќај и подобрување на искуството за паркирање.

Добиените податоци ќе се користат за упатување на лицата со намалена мобилност до достапните места. Преку апликација, корисниците ќе можат постојано да ја дознаат зафатеноста на просторите и затоа, директно да одат на слободен простор.

Откако ќе се паркираат, ќе треба да и потврдат на апликацијата дека го зазеле местото како регистриран корисник со попреченост.

Ако нелиценциран возач паркира на самото место, тој/таа нема да може да ја потврди нивната читливост за да го заземе, а системот автоматски ќе ги извести контролните органи за прекршокот. Полицајците потоа можат директно да се упатат на лице место за да изрече казна.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK