Во оваа европска земји се крадат 19 возила секој час

ОБЈАВЕНО НА:

Кражбите на автомобили не се ретки, и во многу случаеви зависат од повеќе фактори. Но, ако веќе ви го украдат возилото многу ретко истото е пронајдено, особено ако е бренд што е високо на листата на барани автомобили, за продажба или делови. Во некои земји кражбите се поизразени, а некаде безбедност е поголема.

Британскиот портал Confused.com ја спореди фреквенцијата на кражби на автомобили во 35 европски земји во периодот од 2011 до 2019 година.

Треба да се каже дека зачестеноста на кражбите се пресметувала во однос на бројот на жители (кражби на 100.000 жители), а не во однос на бројот на возила. Според Дестатис, просечно 569 од 1.000 луѓе во ЕУ поседуваат автомобил (од 2019 година); Меѓутоа, во некои земји на ЕУ стапката на сопственост на автомобили е значително помала.

Кражба на автомобили во Eвропа

Сепак, споредбата покажува во кои земји сопствениците најверојатно ќе бидат жртви на кражба на автомобили. Италија го зазеде неславното прво место со 276 украдени автомобили на 100.000 жители. Во Италија, густината на возила по глава на жител е малку поголема отколку во Германија, но ако се земе тоа предвид, стапката на кражба е импресивна.

Според Confused.com, во Италија секој час се крадат 19 автомобили.

Меѓу првите 5 се и Чешка, Шведска, Франција и Грција. Најмал број кражби на автомобили има во Данска (пет кражби на 100.000 жители), а потоа следат Данска, Лихтенштајн, Хрватска и Словенија со најмал број кражби.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK