Вo Dacia ќе има сé повеќе рециклирана пластика

ОБЈАВЕНО НА:

Во иднина возилата на Dacia ќе се прават од рециклирана пластика и ќе се произведуваат во оджлива фабрика. Одржливоста е многу важно прашање за сите компании во светот, вклучувајќи ги и производителите на автомобили, кои секојдневно се обврзуваат да имаат производи направени со материјали со намалено влијание врз животната средина на патиштата.

Dacia во последниве години започна вистинска револуција во својот синџир на снабдување, почнувајќи од фабриката во Тангер до развојот на нов иновативен материјал наречен Sparkle. Демиен Лаплан, директор во компанијата ги објасни овие и други аспекти за време на последните „Dacia Talks” одржани во Рим.

Менаџерот на Dacia го започна својот говор со кратко објаснување како се промени целиот синџир на производство на компанијата во последниот период. Пред сè со фабриката во Тангер, која стана 100% без јаглерод благодарение на големите инвестиции, направени со цел да се произведе електрична енергија на одржлив начин и да се рециклира преработувачката вода.

Прашање што постепено се рефлектираше и на производите, кои пак со текот на времето станаа полесни од нивните конкуренти (Dacia Jogger е за околу 200 kg полесна од сличен автомобил) со последователно намалување на вкупните емисии на CO2.

Почнувајќи од 2023 година и во наредните години, ова важно „патување“ кон одржливост на француско-романскиот бренд ќе продолжи, како што предвидува концептниот автомобил Dacia Manifesto, лансирната рампа за иновативниот нов материјал Sparkle.
Ако никогаш не сте слушнале за него, тоа е нова генерација на пластика направена од 20% отпаден материјал, која официјално ќе стане стандардна почнувајќи од следната генерација на Duster.

Но, зошто рециклирањето е толку важно? За да се разбере ова, вреди да се погледнат бројките. Еден тон помалку произведена пластика, всушност, заштедува околу употребата на 830 кг нафта и последователната емисија на еден тон CO2.

Според тоа, целта на Dacia во следните неколку години ќе биде да го зголеми процентот на рециклирана пластика во своите автомобили, како во поглед на ентериерот, така и во однос на екстериерот.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK