Важни совети за да ги зачувате што подолго летните гуми

ОБЈАВЕНО НА:

Многу возачи ја потценуваат летната сезона и тоа во моментите кога сметаат дека во текот на овој период гумите на возилото не е важни како во зимата. Дури и кога тие се целосно излижани, сопственикот на автомобилот си вели: „Ќе го поминам и ова лето, па потоа ќе си ставам зимски гуми, а за нови летни ќе мислам следната година“.

Според експертите ваквата позиција никако не може да биде оправдана. Сепак, доаѓа есен со повеќе дожд, кој го зголемува и ризикот за инциденти на патот. Потрошените гуми го губат својот квалитет, што го прави управувањето на автомобилот потешко и поризично. И соодветно голем број на сообраќајни несреќи се случуваат поради лошата состојба на гумите.

Една од најголемите опасности е аквапланингот, кој е можен во секоја сезона, дури и при летото. Намалените шари не дозволуваат водата да се изцеди на метото на контактот. Минималната длабочина на шарите на летните гуми е 3 мм и ако таа е помала тогаш посетата на сервис е најверојатна. А ремонтот на искршената предница со сигурност е многупати поскап од комплет нови летни гуми.

За да се продолжи животот на летната гума е потребно да се намали брзината на нејзиното трошење. За таа цел барем двапати неделно треба да се проверува притисокот за да може да се задоволат препорачаните перформанси од производителот. За дневни патувања треба да се избегнат ненадејните забрзувања од место и застанувања, како и ненадејни брзински маневри.

Барем еднаш во летото е потребно да се направи баланс на гумите во специјализиран сервис. Исто така е препорачливо да се изгбегнува купуање на гуми од непознати (претежно азиски) брендови, како и користење на употребувани гуми. Монтажата исто така треба да се изврши во проверени сервиси, каде може да е помалку скапо, но вработените знаат што треба да направат.

За зголемување на рокот на експлоатација на тркалата треба да се купуваат гуми со зголемена километража. Кај нив се додаваат специјални материјали, кои гарантираат подобар контакт со патот и подобри карактеристики. Тие се доста поскапи, но со нив безбедноста е неколкупати поголема.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK