ТОП 10 најбезбедни мали возила: Малo пакување – висок квалитет (ФОТО)

ОБЈАВЕНО НА:

Субкомпактните модели се користат и понатаму и се многу популарни и покрај сè поголемата присутност на кросоверите во високите класи и сегменти. Европјаните ги сакаат поради малите размери, како и поради ниските расходи и достапноста.

Ниската цена не значи и компромисен квалитет. Како што покажува класификацијата на германската асоцијација за технички надзор TUV, некои малотиражни возила се вистинско мерило за безбедноста.

Рејтингот е направен врз основа на статистичките податоци за бројот на недостатоците откриени при техничките прегледи на субкомпактните модели после 2-3, 4-5 и 6-7 години експлоатација.

  1. Nissan Micra (2010-2017)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 5.7%; возраст 4-5 години – 12.3%; возраст 6-7 години – 16.7%. Цена на старо во Германија: 1 500-4 500 евра

  1. Kia Rio (2011-2017)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 5.3%; возраст 4-5 години – 9.6%; возраст 6-7 години – 24.2%. Цена на старо во Германија: 2 100-6 000 евра

  1. Ford Fiesta (2008-2017)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 5.3%; возраст 4-5 години – 9.4%; возраст 6-7 години – 14.4%. Цена на старо во Германија: 300-4 500 евра

  1. Suzuki Swift (2010-2017)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 4.9%; возраст 4-5 години – 8.4%; возраст 6-7 години – 16.4%. Цена на старо во Германија: 3 000-5 500 евра

  1. Volkswagen Polo (2009-2017)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 4.8%; возраст 4-5 години – 8.5%; возраст 6-7 години – 12.4%. Цена на старо во Германија: 1 200-5 900 евра

  1. Mini (2006-2014)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 4.8%; возраст 4-5 години – 7.0%; возраст 6-7 години – 11.2%. Цена на старо во Германија: 3 400-5 500 евра

  1. Peugeot 208/207 (2012)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 4.0%; возраст 4-5 години – 14.5%; возраст 6-7 години – 20.7%. Цена на старо во Германија: 2 000-6 900 евра

  1. Toyota Yaris (2011)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 3.6%; возраст 4-5 години – 6.5%; возраст 6-7 години – 10.9%. Цена на старо во Германија: 2 900-5 000 евра

  1. Audi A1 (2010)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 3.0%; возраст 4-5 години – 6.5%; возраст 6-7 години – 10.6%. Цена на старо во Германија: од 8 000 евра

  1. Mazda2 (2007-2014)

Процент на повредите: возраст 2-3 години – 2.7%; возраст 4-5 години – 6.3%; возраст 6-7 години – 11.4%. Цена на старо во Германија: 2 000-3 000 евра

Следете не и на:

24AUTO NETWORK