Skoda овозможува еден возач да вози 2 автомобили истовремено (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Skoda Auto започна со тестирање на системот „Следи го возилото“, што овозможува еден автомобил без возач (празен) автоматски да следи друг. Човекот во првиот автомобил одредува каде да оди, со која брзина, која лента да ја избере и каде да се сврти. Вториот автомобил без возач (во случајот Superb) ги повторува сите активности за првиот, држејќи растојание до десет метри.

Ова е заеднички проект на Skoda и Техничкиот универзитет во Острава (VSB-TUO) со поддршка на Чешката агенција за технологија TACR и нејзиниот Национален центар за компетенции – проект за кибернетика и вештачка интелигенција.

Вреди да се одбележи дека покрај инженерите и истражувачите, во проектот се вклучени и студенти. На видеото се чини дека се соочуваме со уште еден банален автопилот, но тоа не е случај. Skoda, чија внатрешност ја гледаме, реагира на постапките на возачот на автомобилот што се движи прв.

Општата идеја за чешката технологија „Follow the vehicle” потсетува на експериментите за возење со автомобили на Volvo во 2011-2012 година, кога Швеѓаните поврзаа до пет автомобили во виртуелeн круг, кои де факто ги возеше возачот на првиот.

Пред да започнат со своето патување, обете возила добиваат сопствен код за идентификација, кој им овозможува не само да пренесуваат информации едни на други, туку и да комуницираат со патната инфраструктура (принцип Car-to-X или C2X).

Последниот автомобил не копира никакво движење на првиот, но исто така ја следи и самата околина. Ова е аналогија со возач кој намерно го следи партнерот кој покажува на патот. Во име на работата на таков асистент во Skoda, покрај стандардните сензори на безбедносните системи, инженерите инсталираа дополнителни камери и радари, како и единица за комуникација.

Авторите на системот „Следи го возилото“ сметаат дека тој ќе им се допадне на операторите на возни паркови, компаниите за изнајмување и компаниите за споделување автомобили.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK