Рачен менувач за ЕВ возила ќе стане реалност

ОБЈАВЕНО НА:

Lexus проучува „електронски“ мануелен менувач за своите следни модели. Има „приспособлива“ рачка, спојка

Во моментов електричните автомобили имаат само автоматски менувач, но по се изгледа тоа може да се смени, и токму тоа да биде и плус за побзата електрификација. Иако рачката и спојката губат подлога во последните години (во европската гама на производителот има девет модели исклучиво со автоматски менувач), Toyota смета дека се уште има иднина за моделите од овој тип.

Уште во февруари некои гласини покажаа дека Toyota работи на чуден рачен менувач за автомобили на батерии. И се чини дека, порано или подоцна, ова решение ќе стане реалност.
Овие гласини беа потврдени од Lexus за време на конференцијата Toyota Kenshiki Forum. Тука, главниот инженер на Lexus Electrified, Такаши Ватанабе, ги објасни принципите на работа на „електронскиот“ рачен менувач.

Иако сè уште не е неговото „официјално“ име, оваа дефиниција е веројатно најсоодветна бидејќи нема менувачи, синхронизатори и вистински брзини. Присутни се рачката на спојката и педалата, но се е симулирано преку софтвер.

Според инженерот, чувството е многу реално и веќе е тестирано на специјален прототип на Lexus UX300e. Всушност, автомобилот отскокнува за време на смената и се враќа по угорницата исто како класичен модел на рачен менувач.

Предноста на софтверот, сепак, лежи во фактот што е можно да се сменат брзините со помош на бирач. На овој начин можете да имате автомобил со подолги брзини за возење на автопат или со пократки брзини за поголема одзивност.

Ова решение нема да остане чиста инженерска вежба. Идејата на Lexus е наскоро да го стави во сериски модел, иако засега не се знае кој. Не е исклучено рачниот менувач да заврши на концептот Electrified Sport.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK