Полицијата трие раце: Fuji направи камера што ја чита регистрацијата на 1 км. оддалеченост

ОБЈАВЕНО НА:

Новите радари со кои се служи полицијата се се пософистицирани. Најчесто истите радари се поставуваат на места каде вообичаено возачите имаат чист пат и задолжително забораваат па притискаат на педалот на гаста. Тоа значи и возење над дозволеното, а кога полицјата ќе ве сними не ви бега казна.

Сега технологијата овозможува од неколку стотина метри оддалеченост да се сними возилото и неговата регистрација. Но, Јапонците одат уште чекор напред. Компанијата Fujifilm ја претстави најмоќната камера за видонабљудување во светото. SX800 има 40-кратно зголемување штодозволува распознавање на букви и борјки на автомобилите на растојание од 1 км.

Камерата може да работи во секкави метеоролошки услови. Од Fujifilm тврдат дека на SX800 не влијаат ниту најголемите жештини, студови, ветришта или дождови. Работи без проблем.

Останува да се види која е цената и дали и кога и полицијата ќе реши да ја користи ова камера.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK