Bosch разви брз тест за COVID-19 и уште девет слични болести

ОБЈАВЕНО НА:

Научниците и инженерите од целиот свет забрзано работат на решенија за да помогнат во борбата против пандемијата на коронавирусот. Германскиот Bosch разви еден од најбрзите уреди за тестирање на пациентите.

Подружница на германската компанија Roberts Bosch GmbH, односно Bosch Healthcare Solutions во соработка со Randox Laboratories, разви еден од најбрзите молекуларни тестови за коронавирус САРС-Ков-2, против кој се борат научници и здравствени работници ширум светот. Тестот служи за брзо дијагностицирање на вирусот, односно заболување COVID-19 кај пациенти и треба значително да го забрза процесот на тестирање на пациенти во клиниките, клиниките и лабораториите.

Тестот се изведува на постојните уреди Bosch Vivalytic. Тој е развиен за само шест недели и е во состојба да открие присуство на коронавирус кај пациенти за само два и пол часа. Тестирањето се спроведува во самата клиника, без потреба да се транспортираат примероците до централното место за тестирање.

Молекуларниот тест спроведен со овој уред го испитува не само присуството на новиот коронавирус САРС-КоВ-2, туку и девет други респираторни заболувања со слични симптоми, вклучувајќи грип (грип А и Б). Ова им овозможува на лекарите полесно да постават диференцијална дијагноза и заштедува време да трошат други тестови кај пациенти кои немаат COVID-19.

Во лабораториските тестови, овој систем покажа точност за откривање на вирусот 95% САРС-КоВ-2 и уредот е целосно во согласност со стандардите за квалитет на Светската здравствена организација.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK