Создадена нова кукла за краш-тестови за пореални проценки на повредите

ОБЈАВЕНО НА:

За да можат да проценат како поминуваат возачите и патниците во случај на судар, таканаречените кукли редовно подлежат на тестирањата каде страдаат главите и коските. Сега една германска компанија од Минстерленд разви уште пореална кукла: новата „кукла“ може дури и да биде снимена со рендген и да и се направи обдукција по несреќата.

Во краш тестот, возилата се „возат и удираат во ѕид“ во вистинска смисла на зборот под најреални можни услови – на таков начин што истражувачите на несреќи потоа можат да го реконструираат она што се случува со автомобилот, но и со неговите патници и оптоварувањето при судир.

„Биофидел“ е името на новиот тип на кукла што сега ја нуди компанијата Crashtest-Service од Минстер. Куклата за краш-тест во сообраќајна несреќа е тешка 79 килограми и се наоѓа во автомобили кои се удирани повеќе или помалку на фиксна препрека со одредена брзина за да може да се види што ќе се случи со патникот.

И колку повеќе куклата одговара на човечкото тело, толку повеќе и попрецизни заклучоци овозможуваат тестовите за судар да се извлечат во пракса во секојдневниот сообраќај. Затоа, „биофиделната“ кукла има и коски кои можат да се скршат, тетиви и лигаменти кои можат да се кинат и меко ткиво кое може да се повреди речиси на ист начин како и човечките органи. Со овој нов тип на кукла, внатрешните повреди исто така може да се симулираат многу реално.

Она што е посебно за биофиделните кукли е нивната нагласена споредливост со вистински луѓе. Производителот го припишува ова високо ниво на согласност на специјалната конструкција на куклата за несреќа. Бидејќи сите употребени материјали треба што е можно поблиску да одговараат на „компонентите на вистинските луѓе“ во однос на нивните физички својства: на пример, густината и структурата на коските на куклата верно се моделирани како кај човечкиот скелет.

За таа цел, пронаоѓачот на биофиделот Мајкл Вејд, долгогодишен истражувач на несреќи, разви материјали заедно со Универзитетот за применети науки во Дрезден и Техничкиот универзитет во Берлин кои одговараат на цврстината на истегнување, притисок и свиткување на човечките коски.

Покрај тоа, истражувачот на несреќата и неговите партнери во истражувањето развија специјален силикон за биофиделните кукли, со кој ткивото на меките ткива, мускулите и маснотиите може да се репродуцираат и чија деформација наликува на човечки модели. Ова тело на реплика е обвиткано во многу реална кожна реплика направена од специјална смеса од латекс.

Со овие кукли, кои многу поблиску кореспондираат со човечкото тело од претходните, поцврсти кукли направени од челик и пластика, повредите предизвикани од судири може да се симулираат многу пореално. Дополнително, по „обдукцијата“ лекарите можат да извлечат попрецизни заклучоци за вистинските повреди на учесниците во несреќата.

Сепак, овие достигнувања се однесуваат само на луѓе кои одговараат на анатомијата на таканаречениот 50 перцентилен човек, односно кои се високи околу 1,75 метри и тежат околу 78 килограми. Ова се статистички утврдени вредности за просечна висина и тежина специфични за полот на машки современик.

Сепак, не сите мажи и секако не мнозинството жени одговараат на овие димензии. Затоа експертите долго време бараат анатомијата на куклите за тестови за судир да се прилагоди на жените. Ова е за да се спречи жените да продолжат да бидат обесправени во понатамошниот развој на безбедноста на возилата. Всушност, според релевантните статистички податоци, жените имаат поголема веројатност да претрпат сериозни или дури и фатални повреди отколку мажите во несреќи. Истражувачите на несреќата сакаат да го земат предвид овој факт во иднина со тоа што ќе ја приспособат биофиделната кукла на женската анатомија.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK