Зошто брзо се троши акумулаторот во вашето возило?

ОБЈАВЕНО НА:

Ова прашање е доста често во поново време кај автомобилите, а одговорите на него можат да бидат најсразлични бидејќи се работи за неколку различни, но во повеќето случаи се работи за некаков дефект.

Батеријaта каj автомобилите е потрошна, која треба да биде заменета на неколку години. Многу често е неопходно тоа да биде направено порано, најмногу поради проблемите со електричната инсталација. Има и случаи кога батеријата „паѓа“ без да има проблем во автомобилот.

Оттаму во продолжение можете да видите две помалку познати причини за побрзо исфрлање на батеријата од вашиот автомобил.

Кратки дистанци и неактивност

Ако автомобилот го возите главно на кратки релации, притоа и ретко, тогаш овој факт ја лишува батеријата од можноста за целосно полнење од алтернаторот. Кога ќе се присоедини кон тоа, задолжителното самопразнење при палење, дополнителната потрошувачка на енергија од различни електронски системи, кога автомобилот е во мирување и евентуално по студено време, тогаш бидете сигурни дека батеријата нема да издржи долго.

Обидете се одвреме навреме да возите на подолги релации и не дозволувајте долг престој на автомобилот (повеќе од една недела).

нечисти клеми – треба да се симнат и исчистат со некој остар премет или со хартија за брусење

Вибрации

Ако батеријата на автомобилот не е безбедно прицврстена или пак вашиот автомобил го управувате главно по црни и уништени патишта, тогаш тоа е доста голема причина за дефектот. Бидете сигурни дека животот ќе биде во голема мера скратен.

Ако сте сигурни дека горенаведените две причини не важат за вашето возило, тогаш има смисол да ја проверите електричната мрежа на бордот. Проверете дали каблите не се оксидирани или не се некаде во прекин.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK