Имате дефект на возилото во странство! Еве каде да се јавите

ОБЈАВЕНО НА:

Дали некогаш сте се нашле во ситуација да морате некој пријател да го влечетете бидејќи автомобилот му се расипал? Ако се најдете во таква ситација, правете го тоа многу внимателно бидејќи “шлепањето” е рискантана и опасна работа.

Особено ако се работи невнимателно. Со оглед на тоа што поголем дел од возниот парк сега е заменет со „нови возила“  кои се понови од досегашните стари, нормално е да има и помалку дефекти. „Новите шофери“ сега помалку се разбираат во мотористиката на возилото, па и тешко е да се справиш со електрониката што се вградува, и затоа наједноставно решение е да се повика шлеп служба.

Но, што доколку се наоѓате во странство? Тогаш најсигурната варијанта е да повикате шлеп служба. А тоа е лесно ако знаете на кој број треба да се јавите.
Подолу ги имате броевите на главните авто-мото сојузи во секоја земја и нивните телефони. Се разбира цената зависи од многу фактори, но најважно е да знаете што е најбезбедно за вас и автомобилот. Истовремено ќе се обидете преку сопственото осигурување и овластен сервис да најдете каде е најдобро да го одшлепате возилото.

 

АВСТРИЈА ÖAMTC 120
БЕЛГИЈА TCB +32 70 34 47 77
БЕЛОРУСИЈА BKA +375 17 22 20 666 или 022 (GSM)
БиХ BIHAMK 1282 и 033 1282
БУГАРИЈА UAB +359 2 980 3308,
+359 2 91 146
ЦРНА ГОРА AMSCG 9807
+381 81 234 999
ЧЕШКА UAMK CR +1230
ДАНСКА FDM 70 10 80 90
ЕСТОНИА EAK МОБИЛЕН 1888,
(0) 69 69 188
ФИНСКА AL +358 9 774 76400
ФРАНЦИЈА FFAC 0800 08 92 22
ГРЦИЈА ELPA 104 00, 104
ХРВАТСКА HAK 1987  (+385 1 1987)
ИРСКА AA Ireland 1800 66 77 88
ИСЛАНД FIB 112,5 112 112,
562 9999
ИТАЛИЈА ACI 803 116
ЛЕТОНИЈА LAMB 8 000 000,
МОБИЛЕН 188
ЛИТВАНИЈА LAS 88 00 00 000,
МОБИЛЕН 1888
ЛУКСЕМБУРГ ACL 45 00 451
УНГАРИЈА MAK 188
МАКЕДОНИЈА AMSM 196 И +389 2 3181 109
ГЕРМАНИЈА ADAC +49 1802 22 22 22,
МОБИЛЕН 22 22 22
ХОЛАНДИЈА ANWB 088 2692 888
НОРВЕШКА NAF 810 00 505
ПОЛСКА PZM +48 22 532 84 33
ПОРТУГАЛИЈА ACP +351 21 9429103 (ЈУГ),
+351 22 8340001 (
СЕВЕР)
РОМАНИЈА ACP +351 21 9429103 (ЈУГ),
+351 22 8340001 (СЕВЕР)
РУСИЈА RAS 095 229 81 38
СЛОВАЧКА SATC 18124,
+421 2 682 492 11
СРБИЈА AMSS 1987,
00381 11 333-1200
ШПАНИЈА RACE +34 91 594 93 47
ШВЕДСКА M +46 8 627 57 57
ШВАЈЦАРИЈА TCS 140
ТУРЦИЈА TTOK +90 212 278 62 14
УКРАИНА 112 UA +380 322 978 112
В.БРИТАНИЈА AA 0800 0289 018