Совет за купување половно возило: Како да откриете дали е направен ремонт на моторот?

ОБЈАВЕНО НА:

Дилерите на користени автомобили често го кријат фактот дека моторот на автомобилот е ремонтиран. Тоа е разбирливо бидејќи таквата работа не секогаш се врши професионално. Ова значи дека може да се очекуваат проблеми со моторот, па можеби и посериозни дефекти. Затоа е добро да се знаат неколку ситуации според кои лесно може да се утврди дека возилото има претрпено сериозна „операција на срцето“.

Како секогаш, почетокот е со поедноставните нешта. Првиот чекор е да се отвори хаубата и да се прегледа просторот наменет за моторот. Доколку моторот е многу чист, тогаш треба да ви послужи како предупредувачки знак.

Чистиот мотор не е секогаш ремонтиран, но во принцип повеќето производители не препорачуваат да се мие единицата за напојување, бидејќи може да дојде до дефект на електричните системи и електрониката. Сепак, ако моторот бил изваден од автомобилот за ремонт, тој задолжително треба да се исчисти од маснотии и талози за да не навлезат внатре при расклопувањето.

Покрај тоа, измиената нечистотија од држачот на моторот исто така може да покаже дека моторот е демонтиран. Доколку целото моторно одделение на користениот автомобил заблеска од чистота тоа најверојатно е обид на продавачот да сокрие многу дефекти. Да речеме дека главната работа е маслото кое капе низ пломбите.

Затоа е добро да се насочи вниманието кон цилиндрите. Фабричкиот квалитет се гледа веднаш. „Шевот“ изгледа многу јсен, тој како машина нанесува заштитна смеса на транспортерот. Во процесот на „основен ремонт“, сето тоа се извршува од мајстор, што значи редоследот на постапката е видлив и со голо око.

 

И доколку бојата на гарнитурата исто така е различна тоа јасно покажува дека моторот бил подложен под ремонт. Проверете и завртете ја главата на блокот. Доколку се нови или можете да ги видите дека се одвртени ова е јасен знак дека моторот е поправен.

На крај можете да ги развиете свеќите и да користите специјална камера за да ја проверите состојбата на ѕидовите на цилиндрите. Ако на десетгодишен автомобил се целосно чисти тоа може да значи само дека моторот е ремонтиран. Доколку, километражата на автомобилот е изманипулирана тогаш бегајте од купување на такво возило. Сето тоа се јасни знаци дека моторот е „мртов“, и дека истиот се потрудиле да го вратат во живот. Понекогас успеваат, понекогаш не.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK