ШОК: BMW X1 падна на тест за детекција на пешаци (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Најновиот BMW X1 неодамна имаше тест на својот автоматски систем за сопирање за време на тестирањето од Институтот за безбедност на автопатишта (IIHS) заедно со 10 други SUV возила во својата класа. За жал БМВ и неговиот SUV се најдоа на последното место и не добија оценка. Едноставно, системот не работи. А тоа е лошо за безбедноста.

Тестот на IIHS за сопирање се состои од избегнувања на преден контакт и превенција од удар од позади во возилот. Три симулации за несреќи се вршат за секое возило.

Првиот тест симулира пешак кој брзо излегува на улица пред возило што доаѓа.
Вториот тест го следи малото дете што влегува на коловозот зад задните два паркирани автомобили.
Третиот тест го реплицира возрасното одење по работ на лента во иста насока како и возилото. Тестирањето на првите две сценарија се изведува со бризна од 19 км/ч. и 40 км/ч, додека третиот тест се изведува на 40 км/ч. и 59 км/ч.

IIHS награди четири од 11-те SUV возила (Honda CR-V, Subaru Forester, Toyota RAV4 и Volvo XC40) со највисок рејтинг. Овие возила биле или во можност да сопрат без да ги удрат пешаците воопшто во сите симулации или биле способни значително да се сопрат пред да направат мал контакт со куклата.

На пет други возила им беше доделен „Напредниот рејтинг“, додека Mitsubishi Outlander доби „Основен рејтинг“.

Сите возила го надминаа BMW X1, кој дури и не доби рејтинг, бидејќи ја погоди куклата во секој тест. Во паралелниот тест за возрасни од 37 км / ч, системот за откривање на пешаците на SUV дури и не ја препозна куклата и удри директно преку него без да сопре.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK