Рим го претставува првиот вертипорт во Италија

ОБЈАВЕНО НА:

Аеродромот Фиумичино во Рим стана сцена за пробен лет на електричен авион за вертикално полетување и слетување (eVTOL) – чин што истовремено го инаугурираше и првиот вертипорт во Италија. Пробниот лет се сметаше за претходник на развојот на целосно развиен екосистем за урбана воздушна мобилност во главниот град.

Почетокот на работата на првиот италијански вертипорт е фундаментален чекор кон отворање за јавноста на услугите Advanced Air Mobility (AAM) во Рим до 2024 година. Денешниот тест беше извршен една година по претставувањето на првиот прототип eVTOL во Италија.

Во последните дванаесет месеци, постигнат е значителен напредок во однос на технологиите за летање, дизајнот на вертипортите и регулативите неопходни за да се овозможи лет на првите услуги на ААМ помеѓу аеродромот Фиумичино и градот Рим.

Летечко такси за да го победи сообраќајот. Партнери на проектот за имплементација на услугите на ААМ во главниот град на Италија се Aeroporti di Roma, Volocopter, UrbanV и Atlantia.

Тест пилотот Volocopter, на електричниот хеликоптер Volocopter 2X, летал со 40 km/h 5 минути на височина од 40 метри, изведувајќи траекторија на летот со фигура „8“ пред гледачите. Тестот на летот ги доби сите потребни овластувања од надлежните италијански органи.

Електричното воздушно такси на Volocopter е дизајнирано да им овозможи на патниците да летаат брзо и без емисии во урбани средини, и на копнени рути со голема трговија и преку водни текови.

Неодамнешните студии од EASA и Центарот за идна мобилност McKinsey тврдат дека проценетата големина на пазарот за урбана воздушна мобилност (UAM) во Европа – вклучувајќи истражување и развој, производство на возила, операции и изградба на инфраструктура – ќе биде околу 4,2 милијарди евра до 2030 година. капацитет за создавање или одржување на околу 90.000 работни места (со исклучок на работните места во производството).

Гледајќи ги разновидните придобивки што UAM може да ги донесе во Европа, студијата го рангира Рим како еден од најпогодните градови во Италија за имплементација на услугите UAM / AAM.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK