ПРИСТИГНУВА ВАЖЕН ПАТЕНТ: Ги блокира сите уреди во близина на возачот

ОБЈАВЕНО НА:

Американска фирма пријавила патент за уред кој може автоматски да ја блокира употребата на која било опрема што ја користат возачите додека возат. Во меѓувреме, другите патници можат да продолжат да ги користат своите мобилни телефони.

Секоја година голем број луѓе гинат во сообраќајот поради користење на мобилни телефони. Новата технологија развиена од американската технолошка фирма Qualcomm може да го реши овој проблем еднаш засекогаш.

Компанијата поднесе детален патент за уред кој ги блокира сите сигнали што одат до и од електронската опрема во близина на возачот на автомобил додека возите.

Со мерење на должината на зрачењето на мобилниот телефон, тимот точно знае која област во автомобилот треба да се заштити, пренесува Autoevolution. Ова ќе им овозможи на патниците и патниците на предните седишта да продолжат да пишуваат пораки, да играат игри и да сурфаат на интернет без прекин. Уредот препознава каде се наоѓаат електронските уреди во автомобилот во однос на возачкото седиште.

Составот може да ја следи позицијата на уредот во реално време. Кога ќе се доближат до возачкото седиште, одредени функции автоматски се исклучуваат.

Доколку некој од патниците во возилото сака да му го предаде уредот на возачот, тој исто така автоматски се префрла на еден вид авионски режим.

Составот може да се прошири со дополнителни контролни опции, вклучително и дозволување на одредени функции, како што е повикување на итен број или дозволување пренос на критични здравствени предупредувања од паметниот часовник, како што е мерење на отчукувањата на срцето. Засега се уште не е познато кога уредот би можел да се појави на пазарот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK