Пет најстрашни патишта во светот (Фото)

ОБЈАВЕНО НА:

Градењето на патишта особено на високите плании е премногу тешко. Уште потешко е да се направи широк пат.

Некои од тие патишта како да се направени со цел да предизвикуваат вистински ужаси за возачите и да ги стават на тест нивните можности зад воланот.

Секој поминат метар на тие патишта претставува вистинско херојство од страна на возачите, а кои се петте најстрашни патишта можете да видите во продолжение.

Патот во кањонот Скиперс, Нов Зеланд

Овој пат бил изгреден од локалните каменокршачи, и тоа јасно се гледа бидејќи има знаци за разминување на вагони. Сепак, задачата е речиси невозможна за автомобили. Ситуацијата станува посложена бидејќи целиот пат е под стрмни карпи, а долу тече брза река.

Планинскиот тунел до Гуолјан, Кина

Изграден е во 1977 година и тоа на висок планински пат и е еден од најживописните, но и најопасните во светот. Ширината на тунелите  е едвај четири метри и размислувањето на автомобили бара умешност со „ѓеврекот“. Патот е покриен со камени огради, но втората од невнимание може да предизвика фатален лет во бездната.

Патот Лех Манали, Индија

Овој пат минува низ Тибет е отворен за возење само четири месеци во годината. Во овој период тука има вистински наплив на туристи, кои пристигаат со автомобили, автобуси и велосипеди. Сите сакаат да ги тестираат нервите и да ги тестираат нервирте, а воедно и да уживаат во уникатната природа. За тоа има време, максималната брзина во различни делови варира меѓу 15 и 30 км/ч.

Патот до Fairy Meadows, Пакистан

Патот води до живописната долина, с криена во планините на височина од 3300 метри и се смета за вистински шоферски пекол. Со лизгава подлога, смртни искачувања и расфрлаи камења може да се справи само моќен SUV. Локалците советуваат последниот дел од патот да се мине пеш.

Патот Халасема, Филипини

И покрај мазниот и рамен асфалт, овој пат со право се смета за еден од најопасните во светот. Поради тоа што е тесен, но и поради безбројните остри свиоци и постојаните паѓања на камења и земја, опасностите демнеат на секој метар.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK