Патишта со најскапи патарини во светот – две се на Балканот (ФОТО)

ОБЈАВЕНО НА:

Австралискиот магазин Budgеt Dirесt спроведе анализа на најскапите патарини низ светот и направи интересно рангирање. Поконкретно станува збор за тоа во кои се најскапите патишта во просек каде треба да се плати за да може да е користи. при правењето на истражувањето искажаните цени се во долари, фунти и евра со цел да биде полесно за споредување.

Истражувачите заклучуваат дека во земјите каде што патарините се почести, просечната сметка обично не е многу голема. И обратно-колку помалку има платени платишта толку поскапо се вози по нив.

На пример, Швајцарија е лидер во рангирањето на просечните патни трошоци на патарините, каде што во просек возачите плаќаат 21,9 евра за патување. Во оваа земја има само две платени парцели, но и двете се многу скапи – тоа се тунели под Алпите. Сепак во Швајцарија се плаќа и вињетка за користење на нивните патишта.

Следни на списокот се Австрија, Фарските острови, Хрватска и Данска. Кај нас и во соседството е различно, некаде има патарина за користење на одреден дел од автопатот, а некаде се плаќа вињетка, а дополнително се наплаќа само за тунели или користење на мостови.

Од нашето соседство, иако баш и не е толку блиску, најскапи се патарините во Хрватска каде за две од нив навистина треба да издвоите доста пари. Едната е делницата од Риека до Дубровник (31 евро) а другата од Загреб до Дубровник (30 евра).

Оваа листа го покажува токму тоа рангирање на патиштата во неколку земји.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK