Оваа држава сака да забрани кучињата да „висат“ низ прозорците на возилата

ОБЈАВЕНО НА:

Гледањето низ отворен прозорецот може да биде опасно за секого, особено ако се вози со поголема брзина. И секако исто така опасно и за вашите миленици!

Патувањата со автомобил може да бидат тешки за кучињата и тие често сакаат да „земат“ малку свеж воздух со отворање на прозорец… И секако да го турнат лицето низ прозорецот.

Тоа е честа појава дури и на нашите патишта во текот на топлите денови. Но, некаде тоа ќе биде забрането. И тоа наскоро може да биде забрането во Флорида.

Во нацрт-законот со кој се предлагаат низа мерки за благосостојба на животните (особено за да се избегне експлоатација на животните за тестирање на козметички производи), демократската сенаторка Лорен Бук исто така сака да ја подобри безбедноста на кучињата во автомобилите.

Доколку предлогот биде усвоен од американската сојузна држава, повеќе не би смеело да се отвора прозорец за кучето да влезе малку на свеж воздух, но исто така би било забрането да го имате вашето домашно милениче во скутот додека возите или да го носите со себе, па и на мотор.

За ова прашање минатата година предупреди Американското хумано друштво, здружение кое ги брани животните. „Никогаш не дозволувајте животното да има дел од телото надвор од прозорецот“, предупреди организацијата.

Иако повеќето кучиња сакаат да ги држат главите низ прозорците кога се отворени, ветрот може сериозно да ги иритира мукозните мембрани и да испрати мали парчиња камени парчиња или други остатоци во нивните очи. Домашните миленичиња исто така може сериозно да бидат повредени од предмети на патот.

Предлог-законот предвидува дека во автомобил, кучињата ќе мора да бидат ставени во гајба или кафез, да носат ремен, да носат појас соодветен на животните или да бидат под надзор на некој друг освен возачот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK