Осум новитети за новиот PEUGEOT 308 преземени од повисоките класи, што ќе го олеснат секојдневието на возачите

ОБЈАВЕНО НА:

Високо-технолошката опрема кај новиот PEUGEOT 308 не е ограничена само на најновата генерација на системи за помош при возење или на новиот PEUGEOT i-Cockpit. Осумте технолошки новитети, ексклузивни за новиот PEUGEOT 308, преземени од автомобилите од повисоките класи, ќе го олеснат секојдневието на корисниците.

Од неговото лансирање, новиот PEUGEOT 308 ги добива сите пофалби за квалитетот и современата технолошка содржина. Без разлика дали станува збор за неговите особено ефикасни хибридни, бензински или дизел мотори или неговите системи за помош при возење од најновата генерација, новиот PEUGEOT i-Cockpit или неговиот нов напреден инфозабавен систем i-Connect. Но, инженерите на PEUGEOT посветија особено внимание на деталите кои ќе Ви го олеснат секојдневието. Погледнете ги подетално овие 8 технолошки новитети кои доаѓаат со новиот PEUGEOT 308…

1 – HD камера за возење наназад со млазница за чистење: за 10/10 прегледност
Сите знеме дека камерата за возење наназад стана класична помош при возење, но кај новиот PEUGEOT 308 гарантира совршен заден поглед со слика со висока резолуција и млазница за чистење леќи. За да ја елиминира нечистотијата од која страдаат камерите за заден поглед, Peugeot постави млазница на задниот браник кај новиот 308 кој се испорачува  со течност за миење на ветробранско стакло. При вклучување на миењето на задното стакло автоматски се активитра чистењето на леќата на камерата за заден поглед.

2 – Следење на слепите точки на поголемо растојание: за да се чувствувате побезбедно
Благодарение на ултразвучните радари на поголемо растојание, системот за следење на слепи точки кај новиот PEUGEOT 308 може да детектира приближување на возило до 75 m, во споредба со 25 m кај конвенционален систем. Ова овозможува, на пример, возачот да биде предупреден порано – со трепкачки сигнал во надворешниот ретровизор – за пристигнување на автомобил или мотор со голема брзина во задната слепа точка. Благодарение на неговиот продолжен дострел, системот обезбедува надзор кој, доколку е потребно, ги покрива двете ленти десно и лево кај новиот PEUGEOT 308.

3 – Предупредување за возила при возење наназад: поглед кон задниот дел
На пример, кога возачот ќе тргне да вози наназад од паркинг простор, овој систем предупредува за присуство на други возила, велосипеди или пешаци кои се приближуваат одзади, благодарение на радарите поставени во браникот. Системот детектира секаква подвижна пречка на растојание до 40 m со брзина до 10 km/h. На екранот на допир се прикажува предупредување и се емитува звучен сигнал.

4 – PEUGEOT Matrix LED предни светла: сега можете да возите со „полни предни светла“ цело време
Сега можете да возите навечер а предните долги светла да се цело време вклучени дури и кога сте блиску до другите учесници во сообраќајот. Сега можете благодарение на технологијата PEUGEOT Matrix LED која е стандардна во PEUGEOT 308 GT/GT Pack. Овие долги светла се составени од 20 LED диоди чие осветлување и моќ се трајно модифицирани според надворешните услови детектирани од камерата сместена на горниот дел од ветробранското стакло. Како што се приближува возилото, сегментите на долгото светло се затемнуваат и бледнеат околу детектираното возило за да се создаде тунел од сенка, така што возачот не е заслепен, додека околината останува силно осветлена.

5 – Дирки i-Toggles што може да се конфигурираат: прилагодлива контролна табла
Корисникот на новиот PEUGEOT 308 може да прилагоди некои од контролите на контролната табла. Од нивото Allure па натаму, петте „i-Toggle“ дирки под централниот екран овозможуваат слободен пристап до функциите што најмногу ги користат возачот или патникот, како што се кратенки до одредени поставки за клима уред, радио станица, омилени телефонски контакти, навигација до дома итн.

6 – Систем за квалитет на воздухот: дишете чист воздух, нека 308 се грижи за останатото
За да се подобри заштитата на патниците, новиот PEUGEOT 308 е опремен со AQS (Систем за квалитет на воздухот) кој постојано го следи квалитетот на воздухот што влегува во патничкиот простор и автоматски ја активира функцијата за рециклирање доколку детектира загадување. AQS од нивото GT е надополнет со Clean Cabin, систем за третман на воздух со филтрирање на загадувачките гасови и честички. Покрај тоа, квалитетот на воздухот се прикажува на централниот екран на допир.

7  – OK Peugeot гласовен асистент: зборувајте со Вашиот автомобил
Најлесен начин да активирате некои од функциите на Вашиот автомобил е да разговарате со него! Како и некои модели од повисоките класи, новиот PEUGEOT 308 е стандардно опремен со гласовен асистент кој го користи природниот јазик за Вашите барања за да Ви овозможи пристап до сите функции поврзани со инфозабавата (повици, радио, музика, навигација, итн.) и клима уредот (поставување на температурата, итн.). А за да може да одговори на какви било прашања, „OK Peugeot“ ја вклучува документацијата во внатрешноста, како и упатствата и прирачниците.

8 – Апликација My Peugeot 
Како и сите корисници на PEUGEOT, корисниците на новиот PEUGEOT 308 можат да ја користат апликацијата за паметни телефони MyPeugeot®. Оваа апликација им овозможува на корисниците да го стартуваат возилото од далечина или да го поставаат греењето или ладењето така што температурата да биде совршена кога ќе влезете внатре. Освен обезбедениот комфор, оваа функција го оптимизира и опсегот на plug-in хибридната верзија (ако е вклучена): греењето или ладењето потоа трошат помалку енергија во првите неколку минути од возењето. Исто така, кај plug-in хибридите, апликацијата MyPeugeot® Ви овозможува да го проверувате, стартувате и закажете полнењето на батеријата од далечина.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK