Опасно по живот: Пластично шише во кола може да предизвика пожар на топло (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

Оставањето на пластични шишиња вода под сончевите зраци во текот на летото може да биде многу опасно. Затоплената пластика ослободува штетни супстации како бисфенол и хлорпарафин, кои се добиваат од канцерогениот бензол и најмалку причинуваат дразнење на стомакот.

Покрај ова има и друга важна причина за да се грижите за шишињата во внатрешноста за автомобили. Под одредени околности дури и пластично шише со вода може да предизвика пожар.

Поради формата и содржината шишето дејствува како леќа. Преку летото температурата во кабината ретко се покажува и понекогаш изгорениот тапацир е најмалиот проблем кој може да се заработи.

Затоа најдобро е во внатрешноста на возилото, а особено не на директно изложување на сонце да не оставате пластични шишиња. При излегување проверете дали случајно има некое на седиштата и исфрлете го.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK