Опасно ли е ако досипете масло во моторот над линијата mаx?

ОБЈАВЕНО НА:

Интернетот е полн со секакви можни страшни стории, поврзани со повеќе масло во моторот отколку што е пропишано од страна на производителот. Колку навистина е вредно досипување на повеќе течност за подмачкување во моторот и дали е воопшто штетна?

Многу механичари досипуваат масло така што неговото ниво е и повисоко од максимумот. Ова обично се должи на фактот што има многу современи мотори, кои „јадат“ масло со апетит. Тоа означува дека нивото треба да се следи и периодично да се дотура. Ако не се придржувате до овој процес тогаш ќе се дојде до таканаречениот „глад за масло“ и веројатно ќе заврши со голем ремонт на моторот.

Што може да се случи, доколку се сипе премногу течност за подмачкување во моторот. Најлошото што може да биде е маслото да почне да влегува во влезниот тракт на моторот. Како резултат на ова каналите за масло постепено ќе се запушуваат, ќе се образуваат саѓи, кои ќе навлезат во картерот на моторот и системот за подмачкување ќе почне да не работи правилно.

Слабо подмачканите делови ќе се потрошат значително побрзо. Треба да се има предвид дека овие процеси се бавни, што значи дека може да се спречат посериозни штети ако не се продолжи со таа навика.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK