Новиот VW ID.5 со највисок резултат на тестот за помош на возачот на Euro NCAP

ОБЈАВЕНО НА:

Најновите технологии за помош на ID.5 беа оценети како „многу добри“ и освоија 4 од 4 можни поени – највисок можен резултат во Euro NCAP. Експертите што го тестираа моделот биле импресионирани од иновативните системи на целосно електричниот ID.5, нагласувајќи ја максималната удобност и одличното ниво на помош. Со тестот за помош на возачот, Euro NCAP ги прошири своите тестирање надвор од класичниот тест за судар и воведе структуриран систем за оценување и класификација во областа на системите за удобност и помош. Целта е да им се даде на корисниците реална претстава за функционирањето на најсовремените системи за поддршка

Дополнителните процедури за тестирање во областа на асистенција на автомобил вклучуваат неколку критични сценарија за возење на автопат, како што се типични маневри за вклучување и излез, тестирање на ефикасноста на системот за помош на возачот за да се избегнат несреќи.

Тестот „Assistance Competence“ ја проценува посветеноста на возачот, што значи како возачот и системот работат заедно и како системот гарантира дека возачот останува посветен на возењето. Тестот „Safety Backup“ ја проценува ефикасноста на автомобилот во избегнување судири и намалување на потенцијалните последици од несреќа. Во својата проценка, Euro NCAP нагласува: „VW ID.5 обезбедува многу добра помош за возилата со слично ниво на вклученост на возачот. Во комбинација со одличната безбедност, системот како целина нуди многу добра помош на автопатот“.

Travel Assist with Swarm Data & assisted Lane Change.

Во ID.5, Volkswagen користи иновативни, целосно интегрирани системи за помош, а најдобар пример е опцијата Travel Assist со групни податоци. Во рамките на системот, тој може активно да го држи возилото во лента и да го одржува растојанието до возилото напред и максималната брзина поставена од возачот. Меѓу другото, системот ја користи функцијата Adaptive Lane Guidance, која активно го држи автомобилот на средината на лентата. Сепак, помошта за патување со групни податоци може да се прилагоди на стилот на возење и исто така може да го држи автомобилот на десната или левата страна на лентата.

Помош за патување со групни податоци сега е достапен како опција во Европа на сите нови модели за ID произведени со ID.Software 3.0. Со ова, Volkswagen го потврдува своето тврдење дека нуди висококвалитетна технологија во сите класи на автомобили.

Општо земено, многу функции за помош на возачот се тестирани од Euro NCAP. Тие вклучуваат стандардни карактеристики како што се Front Assist и Lane Assist. Дополнително, дополнителните асистенти за удобност како што се превентивната контрола на патувањето, страничната помош и помошта за итни случаи беа оценети од експертите за безбедност.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK